Kritikk av den rene smak

Bønes Brygghus Toms ØL!

Drukket til Serge Gainsbourgs sensuelle nektarstemme

Nok et øl fra underdogene som vi elsker å hate: Bønes Brygghus! Denne gangen er det Tom som har laget ØL, men har han lykkes?

Det skulle være en amber, og det er det òg! Delikat og mildt ugjennomsiktig farge. Det man ser på bildet er riktignok litt nedi glasset – begynnelsen ble inntatt til en slags hjemmelaget curry som muligens preger smaksbildet noe fremdeles – men skummengden er ganske lik som den var fra begynnelsen av. Ganske lite, altså.

Duften er rimelig svak, men minner litt om en slags smørtoffee med noe frisk sitrus i. På tungen er den fløyelsmyk og… profesjonell. Brygget fyller munnhulen og legger seg som et koselig teppe rundt tungen. En rund, varm smak av toffee som holdes i tømmene av en syrlig friskhet som gjør akkurat nok ut av seg. Dette er kanskje den mest balanserte kullsyren i et BB-brygg noensinne: Den kompletterer kosefølelsen ved å ikke være for aggressiv samtidig som den antageligvis bidrar til den syrlige friskheten.

Vurdering: Det kan ikke egentlig anbefales til curry, da det druknet litt, men det er ellers et veldig godt og anvendelig øl som kan passe ypperlig til sommeren.

Mer informasjon: Aner ikke hvor sterkt det er.

Bønes Brygghus Rød Sel

Fine bilder, hva?

Bønes Brygghus slår til igjen, denne gang med en klon av red seal (anmeldelse av denne kommer muligens etterhvert).

Uklar og mørkebrun med et lett skum avslører dette brygget lite om seg selv før man smaker på det: Først etter relativt dype drag med nesen godt nedi glasset avsløres en floral duft med et klart humlepreg og flyktig sødme.

Det hadde sikkert vært en fordel å kunne holde det opp mot det opprinnelige brygget for å sammenligne, men smaken er i utgangspunktet rimelig god. Det er ikke noen smaks­bombe, men ab­solutt for­frisk­ende og mer enn drikk­bart. Det florale preget kommer klart tilbake, og ak­kompagneres et­ter­hvert av en slags toffee­aktig smak. Til slutt glir det hele over i en humlebitterhet som fungerer selv om den er noe overdrevet. Selv om den er langt fra like kraftig, kan den minne om den velkjente AIBØ-bitterheten. Den passer på sett og vis inn, men er likevel såpass påfallende at jeg lurer litt. Det er dog mulig at dette er noe som vil roe seg med modning: Det at ølet er såpass uklart kan tyde på at det trengs noen uker til på flaske.

Vurdering: Et godt brygg som kan inneholde noen positive overraskelser etter mer tid på flaske.

Mer informasjon: Limited edition.