Kritikk av den rene smak

Kinn Svartekunst

Like svart som natten ute. Slikt blir det øl av.

Kinn feirer seg selv med en foreign extra double imperial russian export stout porter. Som for å understreke det spesielle med brygget, kommer det på så små flasker som mulig (0,25 versus Kinns sedvanlige 0,75), så da er vel bare spørsmålet om smått er godt.

Allerede fra korken sprettes, treffes nesen av en sjokoladeduft som varsler godt. Ut av flasken kommer en klar, svart og skumløs væske som bare fortsetter å slippe løs aroma på sin vei ned i glasset. Her er det sjokolade, solbær, alkohol, og lakris i store mengder.

Smaken er meget fyldig, og noe fettete, og det er fortsatt store innslag av alle notene fra aromaen. Alkoholen er riktignok ikke like fremtredende som aromaen hinter om, og som man kanskje kunne frykte med 10% alkohol, men det er jo ikke noe problem i det hele tatt! Den er en del søtere enn aromaen skulle tilsi, men med så små mengder blir det heller ikke for mye. Ettersmaken er god og varig, og glir på mange måter over i en slags saltaktig smak som kanskje har sitt opphav i Florøs salte sjøluft? I så fall kan man lure på hvorfor det ikke er et kraftigere innslag av eksos fra båter, men det får heller være.

Vurdering: I det store og hele gir dette inntrykk av å være et meget godt gjennomtenkt brygg: Alkoholsmaken er skjult, smakene balanserer, osv. Det er i så måte et godt bevis på at tanken teller: Dette er gode saker!

Mer informasjon: Finnes, eller, rettere, fantes, på utvalgte pol.