Kritikk av den rene smak

Bønes Brygghus Bryggelig Jul X vs G

Fire fine frøkner

Det menneskelige genet for kreativitet er kjent for å kunne slås på som en følge av luftsmerter og inntak av alkohol. Sannsynligvis har en av delene inntruffet for entreprenørene i Bønes Brygghus, for her har de kjekke karene begått intet mindre enn et kreativt utspill: Samme brygg er gjæret på intet mindre enn to forskjellige typer gjær, mine damer og herrer! Spørsmålet nå er bare om dette har produsert noen som helst forskjell, eller om det hele har kokt vekk i krabbekokeren.

Begge ølene er brygget på samme oppskrift, fra Nøgne Ø. Bryggelig Jul G ble gjæret på den gjæren som skulle i ifølge oppskriften, og X ble gjæret på slurry fra Toms Havrepirat spe­cial christ­mas ed­it­ion. Vi tar for­behold om at korkene kan ha blitt forbyttet så snart de begge var av, så det kan forholde seg motsatt av det som sies.

Fargen er upåklagelig: Sort og deilig, med et tynt, men innbydende skum på toppen. G er noe mer gjennomsiktig enn X og dufter friskt av solbær, men ikke så mye annet. X er generelt svak på aroma, men den har en svak lukt av noe som er likt solbær, bare uten sukker, samt litt kaffe og et meget lite innslag av gammel urin.

På smak er de mer vanskelige å skille: Smaken er generelt såpass kraftig og fyldig at nyansene forsvinner litt. Ettersmaken forhindrer også til en viss grad hurtig kryssreferering. Det er generelt mye av smakene man finner i mørkt øl: Mørk sjokolade, tørr lakris, og en del sødme. G er generelt søtere, og har en mer fruktig ettersmak som samsvarer godt med forskjellen i aroma.

Vurdering: Dette er godt øl. Det finnes ingen åpenbare feil, og det er generelt snilt og fløyelsmykt. Om noe skulle utsettes på det, måtte det være også nettopp dette: Det er kanskje litt for snilt (mer røykmalt neste gang?), samtidig som det anbefales at man er minst to på en 0,5.

Mer informasjon: Lurer på hvordan "Lille Julaften" er.

3 kommentarer

Eivind

Spennende! Liten koreksjon: Oppskriften er basert på Nøgne Ø's God jul selv om den ikke er like kompleks i sammensetningen. Ø opplyste selv at de bruker tolv forskjellige malttyper og ca. sammensetning av disse, i vår tilnærming ble noen slått sammen og den inneholder "bare" ni. Gjærtypene er WLP 007 (i G) (som Ø bruker) og WLP 002 (i X). Det er interessant at G som er gjæret med 007 som i utgangspunktet skal gjære best ut av de to ut oppleves som søtere.

T

Det er egentlig litt derfor vi lurte på om vi hadde forvekslet de to. Slik vi mente det var, er G i de små glassene og X i de store, men det kan være omvendt. Samtidig er det vel et poeng at G kanskje har produsert flere estere, og at det er disse som bidrar til søtsmaken, for den var uløselig bundet til den mer solbæraktige smaken. I alle tilfelle er de mer enn fyldige nok begge to.

Eivind

Har undersøkt tallmaterialet, og det kan tyde på at G har endt to oechslepoeng over X, og det tyder på at den da er objektivt også er søtere med et noe høyere restsukkerinnhold. I motsetning til hva en skulle forvente at gjærtypenes karrakteristika bidro med. Dette kan muligens skyldes at det i G ble underpitchet noe, mens det var rikelelig med gjær i X.

Navn
Epost:
Kommentar
Skriv inn det femte ordet i denne setningen